Pril Logo

Švedske mesne kroglice

Sestavine
Št. porcij: 4

  • 600 g mlete govedine
  • 1 štruca kruha
  • 1 jajce
  • 1 čebula
  • 300 ml goveje jušne osnove
  • 100 ml mleka
  • 60 ml polnomastne smetane
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica moke
  • 1 žlička pimenta (mletega)
  • 2 žlički sojine omake
  • poper
  • rastlinsko olje za cvrtje
  • brusnična marmelada za serviranje
  • krompirjev pire za serviranje

Pripomočki
večja skleda, majhna ponev za cvrtje, kuhalnica, deska za rezanje, nož, krožnik, zamrzovalnik, velika ponev za cvrtje

Korak 1/8

1 štruca kruha – 100 ml mleka

večja sleda

Štruco kruha raztrgajte na majhne kose in jih v mleku pomakajte pribl. 5–7 min., dokler ne postanejo mehki.

Korak 2/8

1 čebula – rastlinsko olje za cvrtje

majhna ponev za cvrtje – kuhalnica – deska za rezanje – nož

Medtem na drobno nasekljajte čebulo in jo popražite v manjši ponvi z nekaj rastlinskega olja, dokler ne postekli.

Korak 3/8

600 g mlete govedine – 1 jajce – 1 žlička pimenta – sol – poper

kuhalnica

Praženo čebulo, mleto goveje meso, jajce, piment in poper dodajte v skledo z namočenimi kosi kruhove štruce ter dobro premešajte, da se sestavine povežejo.

Korak 4/8

krožnik – zamrzovalnik

Mešanico z govedino oblikujte v kroglice (pribl. 3 cm), postavite na pladenj, prekrijte in postavite v zamrzovalnik za pribl. 20–30 min.

Korak 5/8

1 žlica masla

velika ponev za cvrtje – kuhalnica

V veliki ponvi za cvrtje stopite maslo in cvrite mesne kroglice z vseh strani za pribl. 15–20 min. na srednji temperaturi. Ponev naj ne bo preveč napolnjena. Ocvrte mesne kroglice vzemite iz ponve in jih postavite na stran.

Korak 6/8

1 žlica moke – 300 ml goveje jušne osnove

Za omako popražite moko v preostalem olju in dodajajte govejo jušno osnovo ter medtem stalno mešajte.

Korak 7/8

60 ml polnomastne smetane

Nato dodajte polnomastno smetano. Omaka naj se kuha pribl. 5–7 min., dokler se ne zgosti.

Korak 8/8

2 žlički sojine omake – poper – brusnična marmelada za serviranje – krompirjev pire za serviranje

Za okras dodajte sojino omako in poper. Mesne kroglice položite nazaj v ponev, dodajte omako ter servirajte z brusnično marmelado in krompirjevim pirejem.

Se bojite nereda? Ni potrebe!

Ko ste se naužili trenutkov #enjoytogether, vam ni treba skrbeti še za umazano posodo.
Izdelki Somat odstranijo tudi najtrdovratnejšo umazanijo, kot so ostanki maščobe in zapečena hrana.